Beszélgetés a nézőkkel

Nézők mondták

Bebizonyosodott már nagyon sokszor, hogy egy nagyon rossz élethelyzet egy jobbat hoz, attól függetlenül, hogy tudattal alakítjuk vagy pedig csak belesodródunk. De lehet, hogy jobb lesz! Sok ilyet bizonyított már ilyet az élet, hogy ki lehet jönni. És magasabb szinten tudja megélni az elmúlt rossz élményeket az ember, és ennyi. Köszönöm.

Végignéztem az előadást és nagyon jónak találtam. A felvetett problémák is, és amiről szólt az egész, az megfogott. A játék és az előadásmód is szintén.

Engem Líviának hívnak és nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek. Ami engem foglalkoztat, az nem is a túlélés része, hanem hogy miután táncolt… annyira szeretett élni!

Én Marcsi vagyok és valahogy engem is elgondolkodtat ez, hogy hogy lehet az életünket úgy visszanézni, hogy az ember nem bán meg semmit, hogy egésznek látja az életét? És hogy lehet addig eljutni a döntésekkel, hogy erős maradjon az életben? És Polcz Alaine egy erős nő volt az életét nézve. És nem tudunk mindig ilyen erősek lenni. És erre a titokra tényleg jó lenne, ha többen rálátnának, vagy többen átélnék, így kívülről szemlélhetnék saját életüket és örülnének neki, hogy nem bánnának meg belőle semmit.

Csilla vagyok és nagyon köszönöm ezt az előadást, nagyon sokat jelentett nekem ezt hallani. Harmincvalahány évvel ezelőtt történt valami az életemben, amit akkor úgy éreztem, hogy tragédia volt, de csak pár éve jöttem rá arra, hogy ha az akkor nem történik meg, akkor most nem lennék ott, ahol vagyok, és egyből átalakult minden bennem és amikor mondta a partitúrát, akkor annyira éreztem, hogy igen ahogy nézek vissza az életemre tényleg amik történtek akkor nem éreztem, hogy jó dolog volt, de aztán visszanézve rájöttem, hogy hála isten, hogy az megtörtént, mert akkor most nem lennék ott ahol vagyok.

Az elmúlt két és fél évben nagyon magam alatt voltam és hallgatva a Polcz Alaine történetét rájöttem arra, hogy: Kész, vége és megyünk előre!

Kata vagyok és ami megmaradt bennem, hogy az élet milyen értékes és vigyázni kell rá. az apám mindig meg akart halni, és amikor történt vele egy baleset, akkor annyira élni akart. Nagyon pozitív Polcz Alaine élete, az előadás is az volt.

Péter vagyok köszönöm szépen, nagyon letaglózó volt. Az, hogy a darabban már sírás volt nagyon, de a humornak az ereje milyen fontos volt végig. Nekem ezek az apróságok voltak ott, amik átlendítettek azon a ponton, hogy na jó ezt akkor én most átformálom magamban. Ez irtó fontos. Az értelmetlenségben így lehet valahogy értelmet találni.

Ami leges legelőször megfogott és most is az adja a legtöbbet az a rész, ami a kristályén. Én ennek utána is néztem, mert én is ebben hiszek. Nekem nagyon sokat jelent ez szakmailag és emberileg is.

Amikor kitört a szomszédban a háború, akkor Gabi éppen pár nappal később játszotta ezt a darabot, és az első dolgom az volt, hogy a 14 éves lányomat és a 17 éves fiamat elhozzam, hogy akkor nézzétek meg.

Ez szörnyű, amin átment az orosz katonákkal. Ezt épp ésszel nem lehet kibírni. Nagyon erősnek kell lenni ehhez, ebből felállni, ilyen fiatalon és normálisnak maradni, és félretenni, házasságban élni és másokon segíteni. Ettől sokkal kevesebbtől kiborulunk és padlóra kerülünk. Ő egy óriási támasz azoknak, akik ilyen traumákon mennek át, vagy a halállal küzdenek a családban.

Valóban, ezt én most tanúsíthatom, hogy akármennyire demenciás is valaki, valahogy mindig visszajön az, hogy egy része még mindig tiszta, még mindig ő. És engem most ez fogott meg a legjobban, mert én ezt még soha nem hallottam korábban senkitől, hogy ez egy létező dolog.

A humor, ami végig jelen volt Polcz Alaine életében, ez az egyik legfontosabb dolog az életben.

Én jó pár éve halogatom a Polcz Alainnel való találkozást, hallottam már róla, de nekem most jött el az ideje. Nagyon örülök, hogy eljöttem. És még úgy is adott hozzá ez az előadás egy csomó többletet, hogy most hallgattam meg nemrég ezt a hangoskönyvet, ami elég erős. Ugye ez az ő előadásában van, de ez az interpretáció még hozzáadott. Nagyon örültem, mert magamban azt tippeltem, hogy 100%-ban női közönség lesz, de nem így volt. Meg a zene is nagyon vitt.

Van olyan barátom, akinek a 15 éves gyereke öngyilkos lett, és esetleg, hogyha ő hall egy ilyet… akkor szerintem, ha van küldetés, akkor ez mindenképpen az! Pont ez a 15 éves kor az, ami ilyen labilis. És ha lehetne ezt sokszorosítani, hogy minél többükhöz eljusson… És az is nagyon jó, hogy lehet erről előadás után beszélgetni.

Itt valahogy azt kell hozzáadni, ami Polcz Alainnek is az egyénisége volt, hogy hogy lehet mindig jót tenni. És ez valahogy belülről kell, hogy jöjjön. Tehát én úgy érzem, hogy ezt megtanulni nem lehet.

A partitúra megvan, de hogy azt, hogy fogjuk játszani, milyen zenekarral, hol erősítünk, hol halkítunk, az a saját egyéniségünk.

Ami nekem fontos ebben: megszeretni a saját partitúrámat és aztán megszeretni és elfogadni azt, amit én ebben játszani tudtam, amilyen tudtam ebbe lenni, és ahogy tudtam benne lenni, és ezzel úgy szépen meghalni.

Nekem most az maradt meg, hogy: nem fontosak az élet dolgai. Annyi mindenről gondoljuk, hogy fontos, aztán kiderül, hogy nem az. Köszönöm az élményt!

Honnan volt az az erő? Honnan merít? Ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe tudnánk e ilyen magas szinten megélni ezt az egészet, vagy túlélni inkább?

Nagyon hálás vagyok a mai estéért.

Én most harmadszor láttam a darabot úgyhogy kiváncsi voltam arra is, hogy mikor mi érint meg, vagy mi folyik át rajtam, vagy hol kezd el csorogni a könny a szememből. Úgyhogy nagyon érdekes, hogy mindig más emelkedik ki. Szinte már tudom, hogy mi után mi jön, de egyszer ez, máskor meg az, ami úgy megérint.

Köszönöm szépen az élményt, még mindig a hatása alatt vagyok, én most nem bírok beszélni.

Abban biztos voltam, hogy anyukámat szeretném elhozni. Igazándiból, hogyha róla van szó, akkor általában így a fiatalabb háborús időszakát, mint túlélőt szoktuk megismerni, aztán író feleségként, egyébként meg ugye a Hospice meg a filológia útján. Viszont így tényleg a darabban nagyon érdekes volt az, hogy ezeket lineárisan összefűzve, ritkábban említjük, mert mindig csak így egy-egy szegmensre kerül a hangsúly, és hogy így tényleg összeáll ez a partitúra, – már a múltkor is ezt az egy szót vittem el – így ezek a szerepei vagy helyzetei összefűzve, hogy tényleg, hogy ez a partitúra mit jelent a szó mélyebb rétegeiben.

Volt egy íve és nekem a végén mégis az jött le hogy, bármennyire is reménytelennek tűnik olykor az élet, erősek vagyunk és túléljük és hogy a végén talán minden meg van írva, minden úgy történik ahogy kell és ez olyan reményteljes.

Azon gondolkoztam, hogy egy ember, egy nő, ennyi szörnyűséget csak akkor tud elviselni, hogyha ebből a tudatiságból kilép és tudathasadásos állapotban csinálja végig az életét, és ami nekem lenyűgöző volt – és direkt használok ilyen erős szót – érdekes volt azt látni, hogy úgy lett végigvíve az életpálya, 19 éves kortól a 80-ig, hogy a külső nem változott, de valahogy mégis megöregedett ott a percek alatt. Ez egy nagy színészi teljesítmény nyilván, csak hogy ez azért ilyen döbbenetes volt, szíven talált, az ember egyre mélyebbre ment és aztán a végén kikerekedett és jókedvvel jöttünk ki, mert azt mondtam, hogy: egyrészt nincs az a kor, amikor az ember nem valósíthatná meg az álmait, mindegy hány évesek vagyunk, kicsit mindegy min mentünk keresztül, ha az, hogy megerősödtünk és nagyon akarjuk meg az, hogy – talán ez áll tőlem távolabb, hogy mindent túl kell élni, mindent túl lehet élni és akkor is lehet menni előre. Itt bennem most van egy ilyen ellenkezés ezzel az érzéssel. Nem akarok mindent túlélni, szépen és jól szeretnék élni. Tehát, hogy van tudathasadásos állapot. Érdekes volt nagyon. Lenyűgöző volt.

Nagyon szépen köszönöm az előadást nagyon megrendítő és megható volt és erős és szép és érzékeny.

Nagyon érdekes, hogy az embernek az élete bizonyos pontjain elé sodor dolgokat és ez is egy jel volt, a facebookon dobta fel nekem, M5 riport volt a kiállításról és annak kapcsán, hogy van ez az előadás. Az előadáshoz pedig nem találok szavakat, mert nincs más aki ilyen csodálatosan és hibátlanul tudta volna ezt nekünk átadni, úgyhogy nagyon szépen köszönöm az élményt. Nekem az döbbenet, hogy egy ember mi mennyiséget bír el, és akkor itt rájövök, sokszor rájöttem már másnak a dolgai kapcsán is, hogy elképesztő aranykalitkában ülök én itt most – mondom magamra, de sokan remélem -hogy azokon az apró cseprő hétköznapi dolgainkon fenn tudunk akadni és akkor azt mondom atyaúristen.

Nekem az egész előadás annyi mindent adott. Nagyon mélyponton vagyok, amiből nem látok ki és ez afelé vezet, hogy van ebből kiút és nagyon köszönöm.

Hogy mennyire hagyatkozhatunk a partitúrára? Én igazából nem tudtam, hogy hova jövök, nem ismerem Polcz Alainet – de nyilván el fogom olvasni a könyveit, mert nagy hatással volt rám – de az amit tudtam, hogy szeretnék egy estét a húgommal tölteni, és biztos, hogy találok olyan előadást, amit mindketten élvezni fogunk és azt hiszem, hogy a partitúra bejött és hallgatni fogok erre és azt gondolom, hogy mindkettőnknek nagyon betalált ez az este, úgyhogy köszönöm szépen.

Nem először látom az előadást és ha egy szót kellene mondanom, akkor az a nézőpont lenne, azaz hogy milyen érdekes és mennyire más tud lenni egy másik nézőpont.